Geçmişte günümüze şimdiye kadar yaptığı işlerle kendini takip ettiren fotoğrafçılık ve mobil fotoğrafçılık alanındaki en iyi Türk fotoğrafçılar sizler için inceledik.

Not: Bu bir sıralama değildir.

En İyi Türk Fotoğrafçılar

En İyi Türk Fotoğrafçılar

  • Mert Alaş:

Dünyaca ünlü yıldızlarla yanak yanağa gördüğümüz, Dünya’nın en önemli moda dergileri ile çalışan bir Türk. 1971 yılında Türkiye’de doğan Mert Alaş İngilizcesini değiştirmek amacıyla gittiği İngiltere’de 1994 yılında Marcus Piggott ile tanışır. Ve moda fotoğrafçılığı yapmaya başlar. Başlarda işler çok kötüdür. Ancak günün birinde Dazed&Confused’a çekim yapma şansı doğar ve herşey onlar için değişir.

  • Emin Özmen:

Dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum Photos’a aday üye seçilen ilk Türk. 1985 yılında Sivas’dan doğan Emin Özmen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde fotoğrafçılık eğitimi almıştır. 2008 yılında ise Avusturya Linz’te Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nde belgesel fotoğraf eğitimi almıştır. 2012’den beri uzun dönemli projesi “Araf” ile “Mülteci” olmaya zorlanan insanların hikayelerini Makedonya, Almanya, Avusturya, Suriye, Irak, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan, Sırbistan, İtalya ve Fransa’ya gerçekleştirdiği geziler ile fotoğraflamaya çalışıyor. Emn Özmen’in fotoğrafları TIME, New York Times, Le Monde , Der Spiegel, Paris Match, L’Obs vb. birçok uluslararası dergide yayınlamıştır. Fotoğraflarından biri TIME dergisi tarafından 2013 yılının en iyi 10 fotoğrafından biri seçilmiştir. 2012 ve 2013 yılında World Press Photo ödülünü kazanmıştır. 2013 yılında İstanbuL’da fotoğraf kolektifi Agence Le Journal’ı kurmuştur. 2017 yılında ise Magnum Photos’a seçilmiştir.

  • Ara Güler:

Efsanevi Türk fotoğrafçı. Picasso, Churchill ve birçok ünlü ismi fotoğraflayan kişi. 1928 yılı İstanbu doğumlu Ara Güler 1950’de Yeni İstanbul Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. 1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliğini yapmaya başladı. 1953’de Henri Cartier Bresson ile tanışan Ara Güler Paris Magnum Ajansı ile çalışmaya başladı ve İngiltere’deki “Photography Annual Antalojisi” tarafından Dünya’nın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak kabul edild. Ve yine o sene ASMP’de (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak yer aldı. 1962 Almanya’da çok az kişiye verilen Master of Leica ünvanını aldı. Dünyayı gezerek röportaj ve çekimler yaptı, bu röportajları Magnum Ajansı ile yayınladı. Winston Churchill, Ansel Adams, İsmet İnönü,John Berger, Indira Gandi, Bertrand Russel, Alfred Hitchcock, Bill Brandt, Salvador Dali, Imogen Cunningham, Picasso gibi birçok dünyaca ünlü kişi ile röportajlar yaptı. En ünlüsü ise fotografçılara asla poz vermeyen Picasso foto röportajdı. Ara Güler’in fotoğrafları ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde, Paris Ulusal Kitaplık’ta, Nebraska Ünv. Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Köln Museum ve Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da kareleri düzenli olarak sergileniyor.

Author